STAMBENI OBJEKTI

Sistem „pametne kuće“ u privatnim vilama i većim apartmanima

KNX tehnologija je jedina koja je uspjela da spregne sve sisteme različitih proizvođača u jedan sistem i kao takva postala je idealna za integraciju u zahtjevne privatne vile i apartmane.
Objedinjujući upravljanje grijanjem, hlađenjem, ventilacijom, rasvjetom, roletnama, sigurnosnim sistemima, multimedijom…, korisnik umjesto prekidača, tastera, šifratora, termostata…, dobija samo jedan KNX panel u prostoriji na zidu koji upravlja svim sistemima.

PRIMJERI FUNKCIJA PAMETNE KUĆE

Komfor pametne kuće - Posle večere sa svojim partnerom spremate se da gledate film, pritiskom na samo jedan taster spuštaju se noćne zavjese, glavna rasvjeta u sobi se gasi, dodatna rasvjeta se prigušuje, uključuje se klima uređaj, TV i kućni bioskop…
Ušteda energije – kontrolom grijjanja - Vremenska stanica prati položaj sunca i automatski podiže roletne na osunčanoj strani objekta kako bi se iskoristila sunčeva energija za dogrijevanje prostorije. Ukoliko napustite prostoriju senzori prisustva to detektuju i automatski se zatvaraju ventili na radijatorima i održava se temperatura prostorije na 16 stepeni, čim ponovo uđete u prostoriju temperatura se diže na zadatu vrijednost.
Ušteda energije – kontrolom rasvete - U prostorijama se postavljaju senzori prisustva i osvjetljenosti, tako da se rasvjeta automatski uključuje i isključuje u zavisnosti da li se neko nalazi u prostoriji i da li je prirodno osvjetljenje dovoljno.
Sigurnost pametne kuće - protiv provala - Uključivanjem alarmnog moda na centralnom displeju senzori prisustva koji se koriste i za kontrolu rasvjete, grijjanja i hlađenja prelaze u alarmni režim. Ukoliko dođe do provale, oglašava se alarmna sirena, pale se sva svijtla u objektu, sistem vas obavještava na telefon.
Sigurnost pametne kuće - tehnički alarmi - Na potencijalnim mjestima uzroka opasnosti postavljaju se senzori poplave, gasa ili požara. U slučaju da neki od senzora odreaguje automatski se zatvaraju dovodi vode, gasa i električne energije, oglašava se alarm i sistem Vas obavještava na telefon.

Sistem „pametne kuće“ u manjim stanovima

Po veoma pristpačnoj cijeni KNX tehnologija je omogućila da i ljudi sa ograničenim budžetom uživaju u komforu pametne kuće. Integracijom osnovnih elemenata pametne kuće korisnik dobija centralno i daljinsko upravljanje najbitnijim potrošačima u kući: klimatizacija, kotao za grijanje, bojler za sanitarnu vodu, centralno isključenje rasvjete i određenih priključnica u stanu…, detekciju poplave i požara u kuhinji…

PRIMJERI

  • - Korisnik se vraća sa odmora i telefonom uključuje bojler za toplu vodu i klima uređaj…
  • - Korisnik je napustio stan i nije siguran da li je isključio šporet, aplikacijom preko mobilnog telefona isključuje priključnicu za šporet…
  • - Korisnik ulazi u stan i pritiskom na samo jedan taster pokreće scenu „kući sam“, automatski se dižu roletne, uključuju određena svijetla, utičnice za opšte potrošače dobijaju napajanje i startuje se muzika u dnevnoj sobi…